Kuchnia polowa – zapraszamy wkrótce!!!

hadevora / Pixabay

Podpłomyki

Jako pierwszy przepis kuchni polowej przedstawiamy znany chyba wszystkich choćby ze słyszenia, przepis na “chleb” obozowy, czyli tzw. podpłomyki. Przygotowanie tej potrawy jest wręcz banalnie proste i bardzo wciągające, szczególnie dla młodych adeptów kuchni terenowej.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli (solidna)
  • woda
  • przyprawy – np. czarnuszka

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z solą i przyprawami (jeśli je mamy) i dolewamy ostrożnie wodę – ciasto musi być plastyczne, lecz nie lejące. Zagniatamy ciasto i zostawiamy je na kilka minut  żeby “odpoczęło”/

I teraz mamy kilka sposobów na upieczenie podpłomyków, możemy uformować z ciasta “węża” i nawijamy go na wcześniej przygotowany patyk lub naciągamy “skarpetę” na patyk. Innym sposobem jest upieczenie placków na kamieniu lub patelni. Zapomniałem napisać, iż pomocny, lecz niekonieczny jest olej jadalny – smarujemy nim patyk lub patelnię. Podpłomyki pieczemy cierpliwie – żeby ich nie spalić. Na zewnątrz mają mieć złoty kolor, a ciasto w środku powinno być upieczone.

Smacznego!!!

 

 

Active Silesia Rybnik 2016